Amikor fröccsen az agy a szélvédőre

2010.09.30. 09:31 urbangekko

 

Amikor vezetünk, rajtunk kívül két állatfaj van az úton. Aki nálunk komótosabban halad. Ő a lassú tetű. És aki gyorsabban cikázik: Ő a száguldozó vadbarom. Van egy rossz hírem. Mások szemében mi is eme kettőből kerülünk ki. Ebben a furcsa reinkarnálódó játékban, te tetű lennél inkább vagy barom? Mert ha így vezetsz, hamarosan választanod kell.

 

 
 Hála a 0 Ft-os kezdőrészlet befizetésnek, egyre több az autó hazánkban. Persze, az egy másik kérdéskör, hogy egyre többen vannak azok is, akik így elhozzák, majd 2 hónap múlva dönteni kell: Kenyér vagy Benzin? Általában a kenyér az utolsó lap a 21-ben, amit még a 19-re ráhúznak. Aztán majd egyszer megint kipróbálja, hátha tudja fizetni. Eme pöfögő gépszörnyek lelőhelye a városokban található, ami a törzsi jellegükből adódhat. Kívülről nézve úgy tűnik, vonulnak hosszú, tömött sorokban, hogy oltsák szomjukat a nagy melegben. Haladnak az itatók felé.
Iparág ez, jól jövedelmező, sok az állat. Gépből is, élőből is. Megvesszük, lízingeljük, használtan vagy újonnan, de van már nekünk is. Beleülünk és kitágul a világ. Kulcs be, elfordít, lámpa katt, kézifék ki, egyesbe be, kuplung fel, gáz le. Hajrá! Nem kell hosszú hetekig vezetni ahhoz, hogy az alábbi lélekemelő mondatokkal találkozzunk és tudatunk magunkénak értelmezze ezeket, majd Pavlov csorgónyálú keverékeként használjuk is a tanultakat hasonló szituációban. -Cicamica! Inkább háztartást vezetnél. –Kancsóarcú! Mit mutogatsz te nekem? Vonszold már az ótvaros tested odébb, ha már bepofátlankodtál elém, te nemiszerv! – Lassabban nem megy, hikomat? Tedd ki a matricát vagy maradj otthon és gyakorold Playstation-ön! –Miért a belső sávot használod 40-el, ha még rollert sem tudsz vezetni? – Édesanyád is elgondolkozhatott volna a védekezésen régebben, akkor nem rontanád itt a levegőt.
 
Ismerősek? Hallottad vagy használod? Persze, hogy használod. Én is. Mindenki. Ugyanis, amikor beülünk az autóba, még élesen él bennünk a nemrég látott mozi emlékek remix-e. Picit Ben Hur, kicsit Speed Racer az, amit érzünk, de a kívülálló számára ez leginkább a Flúgos futam. Haladunk, közlekedünk és ebben a mindennapi harcnak gondolt helyzetben felvonultatjuk a rendelkezésünkre álló komplett fegyverarzenált. Villantás kettő a refivel, majd fényszórón hagyás percegig.
Dudán morze, utolsónál izomból rátenyerel. Mindkettő performansznál fontos, hogy közben egyik kezünkkel felváltva a fejünkre majd előre mutogassunk, közben tanítandó artikulációval mondjunk ki olyan szavakat, melyek egyértelműen leolvashatóak az előttünk haladó egyed visszapillantó tükréből is. Néha lazítsunk a kocsiban uralkodó zárt téren azzal, hogy leengedjük az ablakot. Izzadó bal kezünket tegyük ki a szélbe, majd vegyük fel vele pubertáló ifjúságunk meghatározó filmélményéből, Josefine Mutzenbacher legjobb negyedkategóriás pornó pillanataiból ellesett középsőujjat mutogató egyértelmű jelet. Ennek általában örülni szoktak. Mondjuk nem vezetés közben, de ez ilyenkor ne jusson eszünkbe.
 
Vezessünk határozottan. Ha néha egy-egy olyan helyzet elé állít minket a sors, aminek hatására alánk szalad a barna és csak az utolsó pillanatban tudjuk elkerülni a csattanást, őrizzük meg hidegvérünket. Fejtsük le az anyósülésen velünk utazó kezét a pániklécről, mert már vizet csavar belőle. Pajszerrel pattintsuk ki ismét a szemét és búgó hangon közöljük:-„Fel voltam készülve a helyzetre, tudtam, hogy ez lesz és kiszámítottam, hogy megoldom. Nincs semmi baj. Tök jól vezetek.”
 
És persze ezt higgyük is el. Ez azért jó, mert úgy tudatosul ez bennünk, hogy tényleg jók vagyunk. Máskor is menni fog hasonló. -Zéró tolerancia? Mit nekem ez? Haver srácok a rádióban úgyis mondják, merre vannak a fakabátok. Hiszen ők a közös ellenségek, osszuk meg egymással a tartózkodási helyüket sms-ben, telefonon, mailben. A rögzített fotómasinák helyzete tuti, az a neten is fent van, kiszámítható. Egy dologra kell figyelnem, felüljáróknál lassítani, mert ott szeretnek megbújni a hupikék törpék. Ha azon átjutottam, megint mehet a padlógáz. -Velem akarnak kibabrálni? Nem jól és szabályosan kell vezetni, hanem tudni a kiskapukat és rést találni a pajzson, érted, öcsi?! Gyenge vagy még, majd tanítalak. A szánalmas próbálkozásukat hangosan kinevetem, hogy a könnyem is kicsordul. A zsebkendő a másik oldalon van, nem érem el. -Fenének van ez a szoros öv? Kioldom és áthajolok átellenbe. Tudjátok 195 km/h-nál ez nagy teljesítmény, ne akarjatok utánozni! Szerencse, hogy én olyan jól vezetek, mint amilyen jól Superman repül. Van 1,5 mp szünet, amíg a kesztyűtartót lesem, nem az utat. De már újra itt. –Ez a gyökér borz mit keres az úton??? Miért nem marad az erdőben????? Kormány elránt, pörgés és határozott csattanás a szalagkorlátnak. –Szerencsére be vagyok kötve. Nem. Jut eszembe, nem vagyok bekötve. Mivel nincs nálam kriptonit, már tényleg úgy repülök, mint Superman. Repülés közben látom a fát, ami egyre közeledik felém.
 
Hallom a még működő rádióból a Cserháti-Charlie páros, Száguldás, Porshe, Szerelem dalának refrénjét. Tudom, ezt én 0,5 mp múlva úgy éneklem majd egy másik dimenzióban, hogy: Száguldás se por, se szerelem…
 
Ott majd eszembe jutnak a lengyelek. És ott akarok élni. Persze utólag már nem lehet. Ők nem zérózták a toleranciát, hanem elkészítették az alábbi filmet:
 
Most mondhatnám, hogy csak erős idegzetűek nézzék meg, de nem mondom. A gyengék is nézzék meg. Mindenki nézze meg. Lengyelországban minden TV adó lejátszotta napjában többször. Nem mered megnyitni? Elmondom, mi van benne.
 
Zene: Metalica, Nothing else matters című száma. Más hang nincs. Nincs rigófütty a fán, nincs szélfúvás, nincs csörömpölés. Csak a zene és a sikolyok. Hat különböző történetet mesél el. Hat olyat, amiben te is benne voltál már csak megúsztad vagy benne leszel és megúszod. Vagy nem. Ez a te filmed is lehet. Részei:
1. Előzés hülye helyen.
2. Kösd be magad mindig!
3. Ön dönt. Iszik vagy vezet, de egyszerre a hármat ne csinálja.
4. Fáradtan aludj, de ne a kormánynál!
5. Iskola előtt még figyelmesebben!
6. Az utat nézd, ne a nagycsöcsű csajokat!
 
Ennyi. Hat történet, hat perc alatt. És ennek hatására rengeteg élet, amit megmenthetsz. Ennek a világnak a dodgem pályáján ártatlanok is halnak, nemcsak a bűnösök. Én Magyarországon nemcsak a tv-ben vetíteném, hanem minden autóba beszerelnék egy láthatatlan tv-t. Amikor beszállna valaki a kocsiba és betenné a kulcsot a helyére, akkor a szélvédőn lejátszódna újra és újra. Amíg nincs vége, nem indulhatna el.
 
Csak hat perc! Persze tudom, hogy az elmésebbje találna rést ismét a rendszeren. Betenné a kulcsot, kiszállna arra a hat percre, hiszen a csomagtartóból elő kell venni a legújabb napcsemcsét, amivel lehet villogni majd az úton, kikacsingatva a sunákra a pirosnál. Igaz, hogy már estére jár és nem fog benne látni semmit, de a legfontosabb a megjelenés. Erre pörögnek majd a csajok.
 
Lehet. De bízom benne, hogy aki legalább egyszer megnézi, emlékezni fog rá. Talán nyugodtabbak leszünk az úton. Én megnéztem már hatszor. Rám hatott. Már másnap mondták a velem utazók.
 
-És neked is azt tanácsolom, napszemüveges, kigyúrt testű, műmájer barátom, hogy csak egyszer nézd meg! Előfordulhat, hogy eme 6 perc alatt csak a fél mellkasodat tudod legyantázni, de megéri.
 
Tudod, rohadt unalmas dolog ugyanis egy borzzal osztozni egy kicsi felhőn és kő-papír-ollóval eldönteni, hogy ki volt a hibás anno?!

 

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://urbangekko.blog.hu/api/trackback/id/tr662334008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Male39 2010.09.30. 20:19:53

"Ott majd eszembe jutnak a lengyelek. És ott akarok élni. Persze utólag már nem lehet. Ők nem zérózták a toleranciát, hanem elkészítették az alábbi filmet:"

inkább az angolok jussanak az eszedbe, a filmet ők készítették pár éve - az autók is jobb kormányosak a reklámban, a rendőrök és tűzoltók ruhája is brit

többi stimmt

herrmann 2010.09.30. 20:20:02

kemény ez a videó, hatásos, sokkal jobb lett volna ha egy sort se írsz mellé

j311 2010.09.30. 20:31:14

Nem egy mai darab, de hatásos.
Sokkal hatásosabb, mint a szétkenődő magyar gyurmafigurák.

dansun 2010.09.30. 20:46:52

@Male39: ...én is furcsálottam, hogy jobbkormányos az összes videó, de pl. a 4. az ausztrál lesz, a kamion miatt.

Kapitány_1 2010.09.30. 21:00:53

A 3.-as pontnál mire gondolsz? Milyen 3-at ne csináljunk egyszerre?
A film borzasztó. Nem ártana a gimikben, szakközepekben és felsőfokú tanintézetekben leadni, meg a TV-ben, minden gk tanulóvezetőnek stb.

pety7439 2010.09.30. 21:07:27

A zene nélkül, az eredeti reklámok sokkal hatásosabbak...

Sajnos ezen valaki csak jót röhög, valaki talán elgondolkodik, de nem sok ember agyáig jut el, hogy milyen, de milyen veszélyes is az autózás.

Labancz 2010.09.30. 21:25:18

@Kapitány_1: Ebben a gyönyörű országban ilyesmit soha nem engedélyezne az ORTT.
Úgyhogy felejtős... lenne, ha nem lenne internet. :) A 6-ból kettőt már megmutattam a fiaimnak. Nem maradt hatás nélkül a dolog. Jobban figyelnek közlekedés közben. Fontosak az ilyen erős filmek. "Stop! Közlekedj okosan!" típusú dolgokkal semmire sem lehet jutni.

Gera 2010.09.30. 21:56:43

Ezek a reklámok tényleg jók (az eredetik), kéne itthonra is ilyen, de ettől függetlenül mindig meglep, mikor olyanok osztják az észt, akik amúgy láthatóan kettőig sem tudnak számolni :) Bakker, hogy a túróba nem tűnt fel, hogy ezek nem lengyelek, hanem britek? Csak vagy 3 másodpercenként látható valami, amiből nyilvánvaló.

Őexc.Vitéz Bivalybasznádhy. Dr. Őfőméltóságu Úr 2010.09.30. 22:02:55

A napcsemcse nem napszemcsi akar lenni?
Amúgy tanulságos. Egyes részletekre emlékszem régről, pl mikor az autó áttöri a focipálya kerítést.
Valszeg a lengyelek ollóztak össze egy videót több klippből mert 4.47.nél a tűzoltó lengyel és előtte az összetört autó egy "panorámás Gomulka" azaz egy akkor luxusnak számító Warszava

urbangekko · http://urbangekko.blog.hu 2010.09.30. 22:15:28

@Gera: valószínű megtévesztett a felirat és tükörből néztem először. Akkor balkezes kocsik voltak.:)
@Kapitány1: Ön Dönt (1) Iszik (2) vagy vezet(3), de egyszerre a hármat ne csinálja.

Robis 2010.09.30. 22:29:35

Ja ez a post író is egy sík hülye. Ezek az elrettentő reklámok angolok. Barátom inkább ne írja postokat. Vagy előtte olvass utána a neten. Maximum az állóképeket vágták bele.

Betsabe 2010.09.30. 22:39:42

Olyan, mintha egyeseknek meg az olvasás nem menne! :P

Tényleg az számít bármit is, hogy kik és hol készítették a filmet? Nem, nem számít! Tök mindegy! Számít, hogy a cikk írója nem ezzel foglalkozott? Igen, számít! Mert ő a lényeget látja! Lásd te is azt!

De tudod mit? Ha mégsem megy, akkor is oszd meg ezt a cikket és a vidit másokkal is, hátha ők tényleg a lényeget fogják látni!

ifrance 2010.09.30. 22:45:12

ha már kampányvideó, akkor a személyes kedvencem: www.youtube.com/watch?v=p916yeFa2Xk

ebben igazából az ötlet a zseniális, agyvelő sem folyik és mégis beégette magát a tudatalattiba. mondjuk az övet előtte is mindig bekapcsoltam, még az oktatóm verte belém. még akkor is bekapcsolom, ha csak a ház elől állok be a garázsba. különben hiányérzetem van. :)

Gera 2010.09.30. 23:05:16

@ifrance: Tényleg jó, de nekem ez a kedvencem: www.youtube.com/watch?v=nI9_BTm41MI

Amúgy én is ilyen vagyok, akkor is bekötöm magam, ha arrébb állok 5 méterrel. Ez olyan, mint az indexelés, nem gondolkodom, akkor is csinálom, ha senki nem látja. Egyszerűbb az élet, ha reflexszerűvé válnak ezek a dolgok, akkor nem nagyon felejti el az ember.

Clearvoyance 2010.09.30. 23:21:09

Mellékbűntetés: Egész nap ezt nézze.

tcom 2010.09.30. 23:29:17

Az a baj a kommentárral, hogy nem csak izomagyú namszemcsis parasztok követhetnek el hibát. Hanem az átlagos polgárok is.
Ennek ellenére tényleg kötelező lenne minden autósnak minden hónapban legalább egyszer megnéznie.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2010.10.01. 00:46:36

Hehh, ez angol oktatófilm volt 1-2 éve is volt talán az Autózz-on.
De ettől függetlenül igaz! És sosenem értettem, hogy miért olyan nehéz a KRESZ-t betartani.

plephyl 2010.10.01. 07:16:02

ezek több éves, brit kampányvideók...
persze az üzenetek aktuálisak most is, mindegy ki és mikor készítette.

Humperdic (törölt) · http://ultimaratio.blog.hu 2010.10.01. 08:25:45

Leszarom, ha britek, ausztrálok vagy filippinók. El van baszva a napom. Gyenge az én lelkem az ilyenhez. Eddig szabályosan közlekedtem, de ezentúl kocsiba se ülök.

Melchi Zadok 2010.10.01. 08:46:31

hatszor megnézted és le tudtad írni, hogy ez lengyel????
:)

belekotty 2010.10.01. 08:54:25

Én már jóval több mint egymillió kilométert vezettem és bizony sokszor elnéztem nem egy dolgot. Pedig sokak szerint igen jól vezetek. Mázlim volt eddig, semmi bajom sem volt. Egyszer borítottak meg, nem adták meg az elsőbbséget, akkor is mindössze egy 800 méteres útra indultam! Mázlim volt mert be voltam kötve, különben meghaltam volna, mert többszöri bukdácsolás után feje tetején állt meg a kocsi. Egy karcolás sem volt rajtam.

Ezúton is köszönöm azoknak akik eddig az utakon defenzív vezetésükkel lehetővé tették, hogy pillanatnyi kihagyásaim miatt nem jutottam börtönbe!

belekotty 2010.10.01. 08:55:34

@melchi zadok: Neked elsőre nem jött le ez a feliratokból? :-)) A film lengyel, de bizonyos részeit máshonnan vették.

BKV reszelő 2010.10.01. 09:20:01

@Kapitány_1: "A 3.-as pontnál mire gondolsz? Milyen 3-at ne csináljunk egyszerre?"

Nos:

1.) Dönts
2.) Iszol
3.) Vezetsz

Érted?

fogash 2010.10.01. 09:22:14

@Klattila: neked meg a k. anyádat bazdmeg, hogy az összes blogot telefosod a buzi reklámoddal!

golaz_ 2010.10.01. 09:28:18

Lengyelországban sokkal rosszabbul vezetnek, totál életveszély.

vallerGPS 2010.10.01. 09:35:04

" Lengyelországban minden TV adó lejátszotta napjában többször. "

LOL, de tájékozottak vagyunk :)

r7zw48 2010.10.01. 10:38:29

"lassú tetű vagy száguldozó vadbarom"
Hol ez, hol az.

Én nem szoktam mutogatni, káromkodni meg dudálni, mert tudom, hogy amikor velem teszik ezt, akkor mindig kárörvendően konstatálom, hogy kurva szar lehet neki, hogy ennyire felhúzza magát. Ha rohanva száguld, mint egy gázmolekula, akkor csak azt mondom magamban: biztos hasmenése van, reméljük időben odaér, mert az ülést elég komplikált „mentesíteni”. Ha meg hússzal megy a tanulóvezető (és nem harminccal, ahogy ezt a múltkor valaki szemrehányóan szóvá tette), akkor – látva, hogy ettől is hogy megfeszül szegény – csak azt gondolom, szólni kéne neki, hogy lassítson, nehogy megpattanjon már benne valami.

kuki123 2010.10.01. 19:26:59

"Ott majd eszembe jutnak a lengyelek. És ott akarok élni. Persze utólag már nem lehet. Ők nem zérózták a toleranciát, hanem elkészítették az alábbi filmet:"

te hülye vagy BAZDMEG nem tűnik fel hogy csak jobb kormányos kocsik vannak benne?

hogy csak angol felirat van?

Mikrobi 2010.10.01. 22:01:24

"Kulcs be, elfordít, lámpa katt, kézifék ki, egyesbe be, kuplung fel, gáz le."
Nekem úgy tanították, hogy először tegyem sebességbe, aztán indexeljek, végül engedjem ki a kéziféket és úgy induljak. De a "kuplung fel, gáz le" is dízeles autóban működik, az enyémben először a gázt kell nyomni, különben lefullad.
süti beállítások módosítása